Торайғыров университетінде "Қолданбалы биотехнологияның өзекті мәселелері" атты халықаралық ғылыми-практикалық конференция өтті.


- Қазақстанда да, бүкіл әлемде де биотехнология адамзаттың өмірін өзгертіп, оны жақсарта алатынын бұрыннан түсінген. Біріншіден, оларсыз заманауи медицинаны елестету мүмкін емес. Биотехнология ауруларды, соның ішінде генетикалық ауруларды диагностикалау мен емдеудің инновациялық әдістерін жасауға мүмкіндік береді. Екіншіден, биотехнология азық-түлік пен қоршаған ортаға қатысты мәселелерді шеше алады. Тұрақты ауыл шаруашылығы әдістерін жасау, өсімдік сорттарын жақсарту және әртүрлі биоматериалдарды әзірлеу адамзаттың табиғатқа теріс әсерін азайтуға көмектеседі, - деп атап өтті ЖОО ректоры Еркін Садықов. Торайғыров университетінің биотехнология кафедрасының ғылыми зерттеулерінің нәтижелері ұсынылды, сондай-ақ Пәкістан, Эстония және Ресейден келген профессорлар баяндама жасады.
Конференцияда елдегі азық-түлік қауіпсіздігі, ауыл шаруашылығына қатысты климаттың өзгеруі, сондай-ақ әртүрлі тұқымды қойлардың генотиптік ерекшеліктері және ДНҚ маркерлерінің өнімділікпен байланысы мәселелері көтерілді.
Айта кету керек, кафедра ғалымдары азық-түлік биотехнологиясы бағыты бойынша бірқатар жаңа өнімдерге инновациялық патенттерге ие, мысалы: ешкі сүтінен ірімшік, "Мипалау" деликатес өнімін алу және т.б. Сонымен қатар, қазақ деликатестерін танымал ету мақсатында көшпенділердің ата-баба дәстүрлі өнімдерінің технологиясын өндірістік жағдайларға бейімдеу бағыты бойынша жұмыстар жүргізілуде.
Өнімдер мен технологиялардың биоқауіпсіздігі маңызды рөл атқарады және ғылыми мектепті күшейту үшін кафедрада сертификатталған профессорлар жұмыс істейді.фессора.